Gyógykezelések

A Várkertfürdő gyógyszolgáltatásainak különlegességét az adja, hogy a modern terápiák és orvostechnikai eszközök alkalmazása mellett a pápai gyógyvíz jótékony hatását is kihasználva zajlik a gyógyító munka. Gyógyászati részlegünkön reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs szakrendelés is működik.

A betegek egyénre szabott terápiáját szakorvosunk állítja össze.

A hagyományos és modern gyógyterápiák széles köre rendelkezésre áll:

Vízi torna

A vízi kezelés hatékonysága abban rejlik, hogy egyesíti a pápai gyógyvíz és a mozgás pozitív hatásait. A víz felhajtóereje következtében a vízi torna során a testünk érzésre elveszíti a súlyunk közel 90 százalékát, ezért képesek vagyunk végrehajtani azokat a tornagyakorlatokat, melyek a hagyományos szárazföldi torna során nehézségeket okoznak. Fizikailag a víz ellenállása közel 12-14 százalékkal nagyobb, mint a levegőé, ezért a vízben történő edzés ugyanúgy vagy még jobban igénybe veheti az izmainkat, mint a szárazföldön végzett gyakorlatok.

Gyógytorna

A gyógytorna az a fizioterápiás módszer, amellyel hosszú távon a leghatékonyabban kezelhetőek a mozgásszervi panaszok és bizonyos sérülések.A Gyógyászati Centrumban reumatológus szakorvosok végzik a diagnosztikus vizsgálatot melynek alapján diplomás gyógytornászaink egyénre szabott mozgáskezelést biztosítanak.A gyógytorna kezelés célja a fájdalom csökkentése, az ízületi mozgások javítása és helyreállítása. A kezelések alatt a páciensek megtanulják, hogy mit tehetnek a panaszaik csökkentése, megszüntetése érdekében.

McKenzie módszer

A McKenzie módszer egy speciális mozgásterápia, amely bizonyos gerincproblémák esetén az egyik leghatékonyabb kezelés. A kezelést mindig alapos állapotfelmérés és mozgásvizsgálat előzi meg. A gyógytornász ez alapján dönti el, hogy az állapot javulásához milyen mozdulatokra van szükség. A McKenzie módszer aktív mozgásterápia, melyben a páciens naponta többször önállóan elvégzi a gyógytornász által összeállított gyakorlatokat.

Súlyfürdő

A víz alatti kezelés célja, hogy nyújtsa a gerincet, tehermentesítse a porckorongokat, valamint az alsó végtag ízületeit. Fájdalommentes kezelés, melynek során a beteg nyaki- és /vagy hónalji felfüggesztéssel, derékra – és / vagy bokára elhelyezett súlyokkal ( vagy súly nélkül ) felfüggesztve lóg a medencében. A nyújtás lehetővé teszi a porckorongok eredeti, egészséges állapotának a visszaállítását. A csípők -és a térdek is jól nyújthatók ezzel a módszerrel.

Elektroterápia / Mechanoterápia / Fototerápia

A gyógyítás legősibb ága. A kezelés fizikai energia felhasználásával történik.

 • A TENS az idült fájdalom csökkentésére szolgál.
 • A szelektív ingeráramot az idegsérülés vagy tartós mozgáshiány miatt gyengült izom erősítésére használják.
 • A diadinamikus áram, galvánkezelés hatására a testrészen javul a vérkeringés, csökken az izomfeszülés, enyhül a fájdalom.
 • Az iontoforézis segítségével gyógyszerionokat lehet bejuttatni a szervezetbe, melynek előnye, hogy közvetlenül a fájdalmas helyen hat.
 • Az interferencia fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, anyagcserejavító, keringésfokozó hatású.
 • Az ultrahangkezelést elsősorban szövetlazító, keringésfokozó hatása miatt alkalmazzák a gyógyításban.
 • Mágnesterápia: több jótékony hatása is van ebből kiemelendő: gyulladáscsökkentő és bizonyos mérvű vércukorszint csökkenés is elérhető.
 • Lézerterápia: fokozza a szöveti regenerációt, szöveti vérkeringést.
 • Rekeszes galván: ideggyulladások valamint a kéz kisízületeinek, a csuklók, a könyök valamint a láb-, bokaízületek gyulladásos, degeneratív megbetegedéseinek kezelésére javasolják.

Parafangó - Iszap pakolás

Meleg hatású kezelés. A parafangó gyógyiszap és paraffin keverékéből áll. Előnye, hogy könnyebben eltávolítható, ill. lemosható, mint a sima iszappakolás. 40 Celcius fokra felmelegítve helyezzük a beteg testrészre. Javítja a vér – és nyirokkeringést (ezáltal cellulit kezelésre is kiváló), fájdalomcsillapító, méregtelenítő hatású.

Az iszap által a testen generált melegnek köszönhetően az erek gyorsan kitágulnak és felgyorsul az anyagcsere, aminek köszönhetően még a krónikus gyulladásos betegségek is képesek hamar enyhülni. A meleg miatt az izmok és az inak is ellazulnak, a görcsös bántalmak pedig képesek feloldódni.

Az iszap mindemellett gazdag az ásványi anyagokban is, amelyek természetesen könnyedén bejutnak szervezetünkbe, ezáltal képesek méregteleníteni azt és megkötni a daganatos megbetegedésekben is szerepet játszó szabadgyököket. Az iszap képes fokozni a vérkeringést, pótolni a hiányzó ásványi anyagokat és visszaadni a bőr fiatalos rugalmasságát, valamint fényét.

Gyógymasszázs

Elsősorban az izomzat erejének, anyagcseréjének, rugalmasságának fokozására, tónusának szabályozására alkalmazzák. Fájdalmas myalgiak, myolegetikus csomók eltüntetésere is kedvelt eljárás. A masszázs azonban csak kiegészítője lehet a tornakezelésnek.

Víz alatti vízsugármasszázs

A kezelés kádban, úgynevezett tangentor készülékben történik. A kezelő vízsugárral, nyomásának szabályozásával és annak fokozatos emelésével masszírozza, ellazítja az izmokat. Hatására javul a vér – és nyirokkeringés, fokozza az anyagcserét, ezáltal méregtelenítő hatású.

Gyógyvizes gyógymedence

Pápai gyógyvízzel megtöltött ülőmedencénk a mozgásszervi és reumatikus panaszoktól szenvedők számára nyújt enyhülést. A gyógyvizes ülőmedencében egy-egy alkalommal 20 percnél többet nem ajánlott eltölteni. A medence vízhőmérséklete 38˘C.

Gyógyúszás

18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás. Gerinc- és mellkasdeformitások, krónikus obstruktív légzészavarok, obesitas és szövődményei esetén.

Lökéshullám kezelés

Gyógyszermentesen, műtét nélkül gyógyulhat. A konzervatív terápiák nem mindig hozzák meg a várt gyógyulást, erre adhat megoldást a lökéshullám terápia.

Az általában 5-10 perces kezelések gyakorlott szakemberek irányítása mellett megoldást nyújthat a problémákra:

 • krónikus fájdalom, gyulladás, túlterhelés miatti fájdalom
 • meszes váll, teniszkönyök, golfkönyök, hátfájdalom
 • csípő-, illetve térdtáji fájdalom, Achilles- ín fájdalom
 • talpfájdalom, sarkantyú, meszes felrakódások

A pár perces kezelés nem fájdalommentes, de a meglévő probléma nagyságához képest tolerálható. (Általában 5-10 kezelés javasolt.)

Pozitív hatásai:

 • görcsoldás, anyagcsere javulása , gyulladáscsökkentés
 • öngyógyítás beindulása, fájdalomcsillapítás, meszes lerakódások elszállítása

 • cs_CZ