Sószoba és jégkamra

Kromě sóterápia során a sórészecskék “átmossák” a tüdőt. Fontos, hogy a sószobában, vagy sóbarlangban hosszú ideig 2-3 óra tartózkodjunk.

Már a középkorban is ismert volt, hogy a sóbarlangok levegőjében csökkennek a tüdőbetegségek tünetei, gyorsabb a gyógyulás. Európában a sóterápia a XIX. században vált népszerűvé. A lengyel só iparosok észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók közül senki sem szenved olyan tüdőbántalmaktól, mint pld. tüdőgyulladás és asztma.

Hatás

A gyulladáscsökkentő hatása az alkalikus hatásának köszönhető, amely segítségével a só részecskék közvetlenül megtapadnak a légutak nyálkahártyáján. A lerakódott só részecske csökkenti a nyálka viszkozitását és helyre állítja, a normális nyálkahártya transzportját mely segítségével eltávolítja az ínaktivált kórós mikroorganizmusokat és a légutakban lerakódott szennyező anyagokat. Így a belégzett só lényegében oldószerként funkcionál és magába vonzza a felső és alsó légutakban megtapadt váladékot. A természetes só kristályfertőtlenítő hatással rendelkezik- a vírusok, baktériumok és gombák nagy részét elpusztítja. Javítja a szervezet fizikai, biokémiai aktivitását, fokozza az anyagcserét és a perifériás keringést. A nyálkahártya duzzanatot csökkenti, a nyákot oldja, úgy viselkedik, mint a természetes anti hisztamin.

Javallat
– allergia
– asztma
– hörghurut
– krónikus hörgőgyulladás
– torokfájás, torok- és gégegyulladás
– szénanátha, pollenérzékenység
– arcüreg- és homloküreg-gyulladás
– tüszős mandulagyulladás,vírusos légúti fertőzések
– légzéselégtelenség
– tüdőtágulás
– szív- és érrendszeri betegségek
– anyagcsere-betegségek
– pajzsmirigy-betegségek
– kalcium és magnéziumhiány
– időjárás-érzékenység

Ellenjavallat
– ellenőrizetlen hipertónia
– szívelégtelenség
– akut asztmaroham
– légzéselégtelenség
– veseelégtelenség
– hőemelkedéssel járó akut fertőzések
– akut vírusos megbetegedés
– akut stádiumában levő tüdőbaj
– tuberkulózis
– klausztrofóbiában szenvedők

Kromě jégkamra más néven frigidárium (A latin frigidus, vagyis hideg szóból) funkciója hogy lehűtse, felpezsdítse a felhevült testet. Általában szaunázás után szokás használni.

Az 1980-as évektől kezdve a világ számos országában alkalmazzák sikerrel a hidegterápiát, amely Magyarországon még kuriózumnak számít. A 2,5 – 3 perc közötti kezelések alkalmával a páciens egy  -120 °C és -150 °C közé hűtött, 2-3 személyes kéthelyiséges  kamrában tartózkodik. A sokkhatás nem azonnal következik be, hiszen a kabin egyik felét előzetesen -50 °C-ra hűtik, majd egy 1 perces akklimatizálódás után megy át a vendég a kamra másik helyiségébe, ahol legalább  -120 Celsius fok várja.

Már egyetlen hidegterápiás kezelés alatt jelentős biokémiai és hormonális változások mennek végbe a szervezetben, amelynek eredményeként megszűnhet a fáradtságérzet és az álmatlanság, a túlterhelt izmok ellazulnak, felgyorsul a bőr és a belső szervek vérkeringése.

Hatás
A bőr pórusai bezáródnak. A hideg stimulálja a vérkeringést, nyirokkeringést és az immunrendszert.

Serkenti az immunrendszer működését, gyulladáscsökkentő és ráadásként a fogyást is elősegítheti. Egy, a Nature magazinban publikált tanulmány szerint ugyanis az extrém hidegnek való kitettség a testünkben lévő zsírt egy egészségesebb zsírtípussá képes alakítani, így közvetve megkönnyíti a testsúlycsökkentést. Más tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is szerepe lehet a hideg terápiának.

Javallat
– szaunázás után a test lehűtése
– szorongás
– stressz
– depresszió

Ellenjavallat
– cardiovascularis betegségek (szívelégtelenség, koszorúér betegség, stroke),
– légzőszervi betegségek – súlyos asztma
– inhalátor rendszeres használata
– magas / alacsony vérnyomás
– fertőző sebek a bőrön

Mielőtt bemegyünk, és hosszabb tartózkodást tervezünk, töröljük, szárazra a testünket vigyünk törölközőt és erre üljünk, feküdjünk 15-20 perc a bent tartózkodás ideje.

Služba je sezónní, proto je nutné si termín domluvit předem!

  • cs_CZ